Vanliga Frågor FAQ


 
Är viktträning det samma som kroppsbyggning?

Även om viktträning påminner om kroppsbyggning så har de väldigt olika mål. Kroppsbyggare tävlar, så de tränar för att maximera muskelstorlek och minimera kroppsfettet. De flesta vikttränare tränar för att förbättra styrkan och uthålligheten utan att försöka sänka kroppsfettet lägre än vad som är normalt. Vikttränare väljer att träna sammansatta muskelgrupper för att bygga styrka, medan kroppsbyggare tränar på fokuserade muskler för att visuellt separera olika muskler och förbättra muskelsymmetrin. Träningen för kroppsbyggare före tävling är annorlunda på så sätt att de försöker banta bort så mycket fett som möjligt samtidigt som de behåller så mycket av musklerna som möjligt. Men många av de tekniker som används inom viktträning har sitt ursprung från kroppsbyggarsfären.Är näringssammansättningen viktig för styrketränare?

De flesta människor tänker på diet i termer av viktminskning men styrketränare kan också förändra sin diet för att förbättra resultatet av sina träningspass. Ordentligt med protein krävs för att bygga upp de skelettfästa musklerna. Olika källor råder vikttränare att äta en högproteindiet med mellan 1,5 till 3,5 gram protein per kg kroppsvikt per dag. Protein som inte används till energi omvandlas av levern till fett som sen lagras i kroppen. Vissa människor tror att en högproteindiet utgör en risk för njurskada men studier har visat att det endast kan ske hos de med tidigare njursjukdomar. En lätt balanserad måltid som äts innan träningen (vanligtvis en till två timmar innan) garanterar att nödvändiga nivåer av aminosyror och energi finns tillgängliga under träningen. Vatten måste drickas under träninggen för att förhindra uttorkning. En proteinshake kan drickas direkt efter träningen eftersom både upptagningen och förbrukningen av proteiner är förhöjd under denna tid. Glykos (eller något annat enkelt socker) intas även för att snabbt återställa det glykogen som förbrukats under träningen. Vissa vikttränare tar även andra tillskott, exempelvis kreatin, för att hjälpa muskeltillväxt men effektiviteten hos vissa av dessa kosttillskott har ifrågasatts och vissa är tom skadliga.

 
Ser kvinnor som tränar med vikter "bulkiga" ut?

Väldigt få kvinnor kan utveckla stora muskler oavsett vilket program de följer, de saknar helt enkelt testosteronet som krävs. Normalt kan en kvinna som mest se ut som en fitnessmodell. Muskler är mer kompakta än fett så en person som bygger muskler medan samma kroppsvikt behålls kommer se smalare ut.


Titta här till exempel. Här ser du gladiatorn Kitsune lite nog att få plats i varukorgen men stor nog att slå de flesta.

 
Är lätta högrepetitionsövningar effektiva för att "tona" muskler?

Vissa vikttränare utför lätta övningar med ett högt antal repetitioner i ett försök att "tona" musklerna utan att öka i storlek. Detta kommer från ett missförstånd av ordet "muskelton". Vad de flesta människor menar när de säger tänker på en tonad fysik är en kombination av snygga muskler och inte för mycket kroppsfett. Användningen av muskelton i detta fall är felaktig utan det rätta ordet är väldefinierade muskler. Muskelton är en fysiologisk term som refererar till den konstanta, lågfrekventa sammandragningen som sker i alla muskler hela tiden, även under vila, vilket förbereder dem för framtida aktiviteter. Denna kontinuerliga spänning i torsomusklerna bidrar till god kroppshållning. Högrepetitionsövningar bidrar till ökad muskelstorlek men hjälper inte att förbättra muskeltonen. För att definiera muskler krävs en kombination av viktträning för att öka muskelmassan och en diet för att minska nivån av kroppsfett.

 
Är styrketräning ofarligt för barn?

Ortopediska specialister brukade rekommendera att barn undviker viktträning för att tillväxtområdena i deras skelett kunde riskeras att skadas men senare tids studier visar att denna oro är ogrundad. De få fall av frakturer i skelettets tillväxtområde hos styrketränande barn har alla varit resultatet av otillräcklig tillsyn av barnet, felaktigt utförda övningar eller för höga vikter. Unga barn som tränar måste få tillsyn av vuxna när de är i närheten av vikträningsutrustning. De löper störe risk för skada om de tappar vikter på sig själva och likt vuxna kan de bli skadade om de utför övningar på ett oriktigt sätt. Pga sin låga ålder kanske de inte förstår alla säkerhetsföreskrifter eller helt enkelt inte är mogna nog att bete sig ansvarsfullt själva.

 
Kan styrketräning hjälpa mig att hålla mig smal?

Ja, men inte via låg vikt/hög repetition som ofta används. Fem minuters styrketräning använder sig t.ex. bara av en bråkdel av den energi som krävs vid fem minuters löpning eftersom den mängd muskler som används är mindre än vid löpning. Istället är det bättre att använda stora vikter/få repetitioner för att behålla och öka muskelmassan vid en diet. Detta hjälper att förhindra den nedsaktning av det metaboliska systemet som ofta sker under diet, vilket annars gör att man går ner långsammare i vikt och ökar snabbt i vikt när man slutar dieten.